Octoberfest München

Lederhosen!
 
J
Jesper, Klas, Nick, Hanna och Carla
Hofbräu Festzelt
 
Götteväder
 
Jag, Carla och Klas
 
 
Prost! Så säger man när man skålar på Tyska! Det blev en hel del skålande i München med en och annan maß (1-liters sejdel med öl). Ni som tror att det är ett B i slutet av detta ord har fel. ß används flitigt i tyskan och uttalas ss vilket ofta misstolkas om man inte kan så mycket tyska. Hur som helst, så åkte vi (4 svenskar, 1 dansk och 1 colombian) tåg till München, vilket gick smidigt.
 
Lena som är Nikola's (kompisen jag hälsade på i Wien) syster var otroligt snäll som erbjöd oss boende första natten, även ifall hon skulle flytta från sin lägenhet dagen efter. Efter en natt sovandes i köket på ett extremt tunnt liggunderlag var jag, trots lite ryggsmärtor, redo så jag hoppade i mina lederhosen och vi gav oss iväg mot Octoberfest. Klockan var bara ca 10 på morgonen, men sittplatserna i öltältet vi kom in i var trots detta i princip slut. Dock hade vi tur som hittade ett bord att slå oss ner vid. Det är svårt att uppskatta hur många som befann sig i tältet, men det var åtminstone flera tusen, vilket bidrog till en riktigt skön stämning. Det spelades typisk tysk folkmusik av en orkester. Var femte minut tog orkestern ton och skålade, så det inte märkligt att det dricks en del öl på detta ställe. 

Efter att ha suttit några timmar gick vi ut ur tältet för att käka lite lunch. Vi möttes av en strålande sol och skön svensk sommarvärme, i October. Resten av dagen gick vi runt lite på Octoberfestområdet, var vi efter en stunds vandrande lyckades slå oss ner vid ett bord utanför ett annat öltält. Solen gassade gott och ölen smakade fint den med. När det började bli kväll bestämde jag och Jesper oss för att försöka ta oss in i ett annat öltält (det finns 14st på området). I kön in träffade jag Robert, en klasskompis från mellanstadiet, vilket var kul och lite random. Det blev ett väldigt snabbt möte då det var väldigt hektisk stämning i kön. Trots det var det väldigt underhållande då en tjej helt plötsligt hällde en hel öl över vakten som stod vid ingången. Vi lyckades ta oss in i tältet, men sen såg jag inte min gamla vän mer den kvällen. 
 
Tschüss
 
 

First week in Austria!

Time for a schnitzel
 
Sightseeing med Nikola
 
Steyr by night
Spelar mycket tennis! #svettig
 
Tänkte ta upp mitt bloggande igen nu när jag flyttat till Österrike för att plugga en termin utomlands! Börjar första posten med att berätta lite om första veckan i detta land. Jag reste till Wien den 20e september (japp, skolan börjar lite senare här) och stannade där över helgen. Det var en trevlig helg med både en trevlig stad och trevligt sällskap. Bodde hos en reskompis som vi träffade i Australien, Nikola, som numera pluggar i denna stad. 

Första dagen gick jag runt själv och kände mig lite tvungen till att pröva på en wienerschnitzel, och jag tror faktisk att jag besökte rätt ställe, även om barpersonalen stod och rökte i baren. I restaurangens kök låg det hundratals schnitzlar färdigpreppade för tillagning, så jag bestämde mig för att beställa in en Scnitzel. Kunde väldigt få ord tyska, men jag lyckades få in en tallrik med två riktigt fina schnitzlar. Tillbehör: en citronklyfta. Hade räknat med att få in nåt mer, men icke. Beställde därefter en skål med pommes. Har testat schnitzel någon gång innan, men denna var riktigt delikat må jag säga! Kvällen kom och Nikola undrade ifall jag ville gå ut på stan med henne och hennes polare. Det var ett gött gäng och det slutade med att vi gick till en elektroklubb där hennes pojkvän var DJ. Kanske väljer ett annat ställe att gå till om jag hänger i Vienna nån annan gång, men vi kom in gratis så jag klagar inte. Andra dagen blev en turistdag, för sightseeing är väl något man måste göra antar jag, även om jag tycker det blir lite långdraget om man spenderar en hel dag i detta syfte. Slutsats, Wien är en väldigt vacker stad, med många väl bevarade gamla byggnader.
 
Efter helgen i Vienna började jag min resa mot Steyr, den lilla staden jag ska befinna mig i ett tag framöver. När jag anlände till min lägenhet i Steyr möttes jag av ett dussin utbytesstudenter som samlades för att se vem jag var. Vissa av asiaterna såg ut som om de aldirg sett en västerlänning tidigare. Jag delar lägenhet med nio stycken andra. En dansk, en italiernare, två slovaker och 5 stycken asiater från olika länder. Jag har ett eget rum, men delar badrum med två stycken andra. Det har fungerat bra än så länge. Trodde att det skulle bli lite jobbigt i och med att vi delar kök på tio stycken då det bara finns en ugn/spis, men inget kökskaos än så länge, så jag är nöjd! Första veckan bestämde jag mig även för att kolla upp tennisklubbarna i närheten. Det slutade med att jag sprang till en privat tennisklubb, där en man i 50-årsåldern, Heinz, satt vid ett bord och avnjöt sin öl. Jag frågade honom om vi skulle slå några bollar. Ja, själklart sade han och lämnade ölen direkt. Det fungerade bra att spela med honom, trots att jag var några snäpp bättre. Jag har även börjat spela med en Fransk utbytesstudent, Jordan, som det också fungerar bra att träna med.
 
Auf wiedersehen, 
Jonathan
 
 
 
 
 

RSS 2.0